Saturday, April 14, 2007

Louise från Vetlanda del 2

Jag har försökt förstå vad som hände i Vetlanda. Vad som kan få en hel socialförvaltning att under 5 års tid blunda för att en tonårsflicka tvingas leva i total misär utan att socialtjänsten gör någonting. Socialen vet, men de väljer att blunda. Jag försöker verkligen förstå. Det vore lättare att förstå om fallet Louise åtminstone vore unikt. Men det är det inte.

Bobby. Som adopterades från Afrika och skulle få en mamma och en pappa. Han misshandlades regelmässigt, dagligen. Tvingades äta avföring när han inte skötte sig . En natt en vinter blev han utkastad efter en misshandel och tvingades sova naken i en hundkojan. När mörkret kom och snön föll dog han. Föräldrarna sänkte kroppen i ett kärr. Alla visste att det inte stod rätt till i Bobbys familj. Socialen hade blundat hela tiden.

Eller pappan från Väster Haninge. Alla grannar sa att egentligen är han snäll, men han blir ju sån där när han dricker, och det gör han ju ganska ofta. Alla visste det, även socialen. En kväll skulle han titta på video med sina barn. När kvällen var över hade han knivmördat sin 12-åriga dotter och våldtagit hennes bästa kompis inför ögonen på den 6-åriga sonen. Socialen blundade hela tiden, ända fram till begravningen.

Personal på migrationsverket som äntligen lyckas utvisa en svårt sjuk liten flicka till Ryssland. Migrationsverket vet att utvisningen kommer att leda till en långsam och plågsam död för flickan, eftersom hon inte kan få den vård hon behöver i Ryssland. De firar utvisningen med champange.

Eller Pholan, en 15-årig flicka från Indien som jag träffade i Göteborg för många år sedan, och som (...)

Jag berättar om Pholan nå'n annan gång. Men Louise från Vetlanda är inte unik, och det är faktsikt just det som är det allra värsta med hennes liv. Att det inte är något särskilt med det. Samma sak händer ofta och överallt i Sverige. Därför kan det inte handla enbart om entaka "misstag" från enskilda tjänstemän. Det måste handla om ett systemfel.

De tjänstemän som blundar är fullt ut ansvariga för sin passivitet. Men det som hände i Vetlanda är så vanligt att vi andra måste fråga oss - vilket ansvar har vi? För det är vi som har skapat det samhälle som regelmässigt anställer alla dessa känslokalla mäniskor som är så duktiga på att blunda. Varför gör vi det? Varför låter vi dem hållas?

No comments: