Sunday, July 1, 2007

KD:s problem: De behövs inte

Efter avslutat riksting – kongress även kallat med begripligt språkbruk – återgår KD till att bekämpa sina vikande opinionssiffror genom att kämpa för... ja, för vadå?

Pigavdrag? Redan genomfört, kommer dessutom att avskaffas 20/9 2010. Övriga partier i alliansen är för övrigt för dessa pigavdrag de också.

Förändringar i fastighetsskatten som endast gynar de rika? Se kommentaren ovan.

Mer pengar till till de gamla? Jasså, jaha – någon emot?

Vård, skola, omsorg? Som sagt, någon emot?

Seriöst – vad vill KD, som inte något av de övriga borgerliga partierna också vill? Mig veterligen inget, bortsett möjligen från ett hysteriskt vurmande för religiösa friskolor nu sedan de släppt kravet på kristendomsundervisning i den gemensamma skolan. Och ett dödsdömt motstånd mot könsneutrala äktenskap. Med Göran Hägglund vid rodret har dessutom de pseudonekrofila abortmotståndarna en gång för alla fått på båten och avslöjats som de vrickade reaktionärer de är. Numera vill KD ”förebygga oönskade graviditeter.” Jag upprepar: någon emot?

I Marks kommun, där jag själv bor, har vi ett kommunalt småparti vid namn Markbygdspartiet. Som många liknande småpartier befolkas det av vettiga människor, leds av en kollerisk tokstolle, och ”stjäl röster” från två partier, SAP och KD, genom att fokusera på frågor om äldreomsorgen. Hur mitt eget parti skall förhålla sig till Mbp och liknande partier är en fråga för en annan bloggpost – det centrala i detta sammanhang är följande: KD har ingen egen vision, stratgi eller taktik – skild från de allmänborgerliga visionerna, strategierna eller taktikerna – för att lösa eller hantera någonting. Alltså tappar de väljare åt första bästa allmänborgerliga parti som ”fokuserar mer” på den ena eller andra sakfrågan som ligger väljarna varm om hjärtat.

Vilken ideologisk nisch har KD i den borgerliga Alliansen? Moderaterna är numera socialkonservativa, Fp är liberala och Centern har övertagit rollen som de bindgalna nyliberalerna (på riksplanet – på kommunal nivå kontrolleras fortfarande partiet av normalt funtade, folkrörelsedemokratiska borgare.) Vad återstår för KD? Moralkonservatismen är utkastad med slaskvattnet och kommer svårligen att kunna återuppstå på riksplanet.

Socialkonservatismen upptagen, liberalismen i dess olika former är ändå inte KD:s grej, moralkonservatismen dödförklarad (även om Ja till Livet, MRO och liknande bisarra rörelser fortfarande ger upphov till likryckningar)... Vad finns det kvar? Nationalistisk färgad islamofobi, ett allmänreaktionärt motstånd mot HBT-frågor och kvinnans frigörelse... Visst, rent teoretiskt, men det finns ett annat parti lite till höger om den borgerliga Alliansen som redan pinkat in det reviret. Sverigedemokraterna kallat. KD tappar för övrigt väljare till just det partiet, kan tilläggas.

Jag tror dock att Göran Hägglund har tillräckligt mycket skam i kroppen för att inte börja flörta med de mörkbruna krafterna. Faktiskt så tror jag det. Vilket naturligtvis innebär att KD som parti är dödsdömt, i brist på både sakfrågor att driva och tydlig ideologi.

Gott så...

3 comments:

rikard said...

Mikael.. kommentera gärna mitt inlägg om jobbet tilbaka frågan på min blogg.. har postat det nu..

Angående KD innan valet satt jag och roade mig med att läsa igenom deras partiprogram och hemsida och fann faktiskt tre vettiga förslag som även vi sossar kan reflektera över:

*sänkt skatt för pensionärer.
En sänkt skatt gör större valfrihet än höjt bostadsbidrag då det baseras på bostadens pris och storlek vilka varierar från person till person och kommun till kommun

*gör det möjligt att göra donera aktievinster till välgenhöret och allmänn nyttiga ändåmäl skattefritt.
(denna ändring är nu genomförd men det kanske är bättre att pengar doneras bort än att de hamnar i skatteparadis.. Det kunde ju kanske vara vettigt att behålla denna ändring ihop med

återinförandet av förmögenhetsskatten med argumentet.. ja dem som vill spendera sina pengar skattefritt kan göra det på nått vettigt)

*mer pengar till lågprioriterade ämnen på universitet

*kulturcheckar åt alla medborgare eller om de var anställda inom kommun och landsting..
*

Markus said...

Det verkar gå utför med KD. Inte nog med att de inte verkar fylla något större behov i politiken när de tonar ned sina extremare sidor och försöker bli så allmänborgerliga så de knappt har någon egen idé längre. Nu hotas de dessutom av splittring oxå

http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=137628

49% röstade ja till att det behövs ett nytt parti mot aborter på Dagen.se.

Tony said...

"Mer pengar till till de gamla? Jasså, jaha – någon emot?

Vård, skola, omsorg? Som sagt, någon emot?"

Öhh...sossarna var väl emot när dom lyckades massakera hela skolan och inte tala om äldreomsorgen. Allt det är skit pga av sosseregeringens långa och dåliga politik.

"Numera vill KD ”förebygga oönskade graviditeter.” Jag upprepar: någon emot?"

Sossarna, vänsterblocket helt enkelt. Det är ju där det gått snett så att aborter har blivit som ett slags preventivmedel.

KD, ja, dom har tappat sitt riktiga jag. Men det är bra att dom håller hårt på att homohysterin inte ska få sin vilja igenom på bekostnad av barnen. Och det samma med friskolorna. Synd att Göran blev rädd och vek sig för dom som gillar att döda barnen i mammornas magar, dom som gillar döden.

Men dom bisarra vänsteranhängarna kör på med sitt gamla rejs och vill fortsätta förstöra landet. Hetrofobi och kristifobi finns det i massor. Men älsklingarna inom våldsverkande muslimer och kränkta homosar ska ha allt stöd. Det är inte mycket kvar av socialdemokratin idag. Det har blivit, ursäkta uttrycket, ett rövslickarparti pga att dom inte vågar stå emot destruktiva krafter.